Daglicht in de agrarische sector 

Door de voordelen van daglicht kan uw agrarische onderneming op de lange termijn rendabeler worden. Zeker vanwege een minder hoge energierekening. Er wordt namelijk bespaard op de kosten van kunstlicht. Door nieuwe duurzaamheidseisen te stellen aan de dierlijke producten die verkocht worden, kan met de investering in daglicht nieuwe eindgebruikers worden bereikt vanwege imagoverbetering. Het is een manier om de ogen van deze afnemers te openen en voor het bedrijf om zich de onderscheiden. Bovendien wordt er voldaan aan de toenemende consumentenvraag naar duurzamere producten.

Keurmerken
Nederland kent veel keurmerken in de agrarische sector. Een keurmerk is voor de consument een hulpmiddel voor het maken van een duurzame keuze. Een keurmerk geeft bijvoorbeeld aan dat het product is gemaakt met extra aandacht voor milieu of dierenwelzijn.

De diverse keurmerken in de agrarische sector hebben allemaal hun eigen normen. Bij de meeste keurmerken is er ook een norm voor daglicht. Een goed voorbeeld van een keurmerk met daglicht normen is het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Biologische productie is in de laatste jaren flink toegenomen. Als zichtbaar teken mogen zij het biologisch keurmerk voeren.

Kwaliteitssystemen
In Nederland zijn er in de agrarische sector diverse kwaliteitszorgsystemen waarmee alle schakels die betrokken zijn bij de productie garanties verstrekken over de manier van produceren. Een veel voorkomend kwaliteitssysteem is IKB Nederland. Producten die geproduceerd zijn volgens het kwaliteitszorgsysteem van IKB zijn herkenbaar aan het keurmerk IKB Nederland. Voor Duitsland, maar ook voor andere afzetmarkten, kent men het kwaliteitssysteem KAT. Bij een KAT-stal is inval van natuurlijk licht verplicht (tenzij uitzonderlijke vergunning verleend wordt).

Biologische productie
De biologische productie is in Nederland de laatste jaren flink toegenomen. Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland.

Als zichtbaar teken van biologische productie mogen ondernemers het biologisch keurmerk voeren op producten die afkomstig zijn van een gecontroleerd biologisch productieproces. Dit keurmerk is voor de consument duidelijk herkenbaar en het kan de producent een meerprijs opleveren in de markt. Voor biologische stallen geldt natuurlijk de eis dat er voldoende daglicht binnenkomt.

Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)
Een Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) stal is een veestal met een lagere milieubelasting en maatregelen voor de gezondheid en het welzijn van het dier. Hierdoor draagt de stal bij aan verduurzaming van de veehouderij. Een MDV-stal voldoet aan strenge duurzaamheidseisen waarin daglicht is meegenomen.

Fiscale regelingen agrarische sector voor milieu investeringen 
Veestallen die het certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij behalen, kunnen deelnemen aan de fiscale regelingen MIA en Vamil. Het is een extra financiële ondersteuning voor uw project.

Voor vragen over daglicht in uw agrarisch bedrijf, neem contact op met een van onze daglichtprofessionals.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.