5 Voordelen van daglicht in de gezondheidszorg

Het effectief toepassen van daglicht in de huidige gebouwen speelt niet alleen een belangrijke rol in het bereiken van energiebesparing, maar heeft ook een positieve uitwerking op de mensen in de gebouwen door het gezonde binnenklimaat dat ermee gecreëerd wordt.
Continu wordt door nieuw onderzoek, casestudy's, ontwerpmagazines maar ook door normen in het bouwbesluit het belang benadrukt van daglicht als binnenverlichting die de gezondheid, productiviteit en het geluk van mensen bevordert.

Hier volgt een top vijf van redenen voor het toepassen van daglicht in de zorg:

1. Daglicht is het beste medicijn
Daglichtbuizen zorgen voor een heldere, rustige en vriendelijke omgeving voor patiënten die een zorginstelling binnenkomen. 
Wetenschappers van het Lighting Research Centre (LRC) in Troy - New York hebben gerapporteerd dat ruimtes met daglicht de productiviteit en het comfort van de gebruikers verhogen, en de mentale en visuele ondersteuning bieden die nodig is om het menselijke circadiaans ritme en de productie van neurotransmitters zoals serotonine, te reguleren.
Het menselijke circadiaans ritme is de natuurlijke klok van het lichaam. Wanneer uw hersenen de veranderende spectrale inhoud van daglicht gedurende de dag waarnemen, vertellen ze uw lichaam dat het u wakker moet zijn en wanneer het donker wordt, laten ze uw lichaam in slaap vallen. Door uw lichaam de hele dag bloot te stellen aan daglicht, zal uw gezonde menselijke circadiaanse ritme die zo belangrijke rol kunnen spelen en zo een positieve invloed hebben op uw eetgewoonten, spijsvertering, lichaamstemperatuur, hormoonafgifte en andere belangrijke lichaamsfuncties.

Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, geeft ons een energieker, gelukkiger en vitaler gevoel en bestrijdt en vermindert stress, angst, depressie en seizoensafhankelijke depressie (SAD, ook wel winterdepressie genoemd).
Studies hebben aangetoond dat patiënten die worden behandeld in gezondheidscentra met daglicht, minder pijn hebben en dus minder pijnmedicatie nodig hebben, sneller genezen en dus korter in het ziekenhuis blijven en over het algemeen lagere medische kosten hebben.
Deze voordelen van daglicht gelden niet alleen voor ons lichamelijk welzijn, maar ook voor onze psychologische gezondheid en stemming. Als levende wezens voelen we de voordelen van blootstelling aan daglicht, en als we dat niet hebben, verlangen we naar daglicht.
Studies hebben aangetoond dat patiënten zich beter en veiliger voelen en minder angstig zijn als ze zich in daglicht bevinden, omdat hat een gevoel van fysiek en mentaal comfort geeft.
Wat betekent dit allemaal? Psychologische en fysiologische gezondheid gaan hand in hand en toegang tot daglicht is een belangrijk ontwerpelement bij het verbeteren van het binnenklimaat van een zorginstelling.

 2. Daglicht houdt ons alert
Het gebruik van daglicht in zorginstellingen is niet alleen goed voor patiënten, maar ook voor het personeel. Studies hebben aangetoond dat daglicht de alertheid, concentratie en stemming kan verhogen. Hier zijn daglichtbuizen geïntegreerd in het plafond van een verpleegpost, net als traditionele verlichtingsarmaturen.
Verpleegkundigen en artsen werken lange, stressvolle diensten en moeten een reeks complexe taken uitvoeren, zoals diagnoses stellen, het invullen van recepten, het toedienen van medicatie en het uitvoeren van andere kritieke taken. Hun alertheid tijdens het uitvoeren van deze taken houdt rechtstreeks verband met de veiligheid van zowel het personeel als de patiënt.
Een studie uitgevoerd door de Cornell University heeft aangetoond dat de veiligheid kan worden verbeterd door de aanwezigheid van natuurlijk daglicht te maximaliseren en te zorgen voor een goed verlichtingsontwerp in verpleegruimtes. De studie toonde aan dat door te zorgen voor voldoende daglicht binnen, het personeel in staat was slaperigheid te beheersen, een betere stemming te behouden en alert te blijven.

 3. Daglicht werkt als een ontsmettingsmiddel
Uv-licht wordt al tientallen jaren gebruikt als een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Het wordt gebruikt om drinkwater schoon te maken en om organismen die schadelijk kunnen zijn op natuurlijke wijze uit te roeien.
Nu heeft een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Microbiome, aangetoond dat ruimtes die verlicht worden door daglicht minder ziektekiemen bevatten, dankzij het aanwezige UV-licht. Uit de studie bleek zelfs dat de kamers met daglicht ongeveer de helft minder levensvatbare bacteriën (bacteriën die kunnen groeien) bevatten dan donkere kamers!
Tot slot bleken de kamers met daglicht ook minder soorten bacteriën te bevatten van menselijke huidschilfers (waarvan bekend is dat sommige hiervan aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken); de bacteriën in de lucht in deze ruimtes was vergelijkbaar met de bacteriën in de open lucht.
Daglicht had in het verleden misschien vooral te maken met visueel comfort of gezondheid in het algemeen, maar nu kunnen we ook zeggen dat daglicht de luchtkwaliteit positief beïnvloedt en werkt als een ontsmettingsmiddel.

4. Daglicht creëert prettige en uitnodigende ruimtes
Daglichtbuizen zorgen voor veel daglicht in een ruimte voor onderzoek en behandeling van patiënten 
Psychologisch gezien hebben patiënten de neiging om de kwaliteit van een dienst of een zorginstelling mede te bepalen op basis van de kwaliteit van de wachtkamer, inclusief de verlichting. Als patiënten kunnen kiezen tussen een instelling met overvloedig daglicht of een instelling met elektrische verlichting, kiezen de meeste patiënten voor de instelling met daglicht. Dit komt doordat daglicht bijna elke ruimte meer uitnodigend maakt.
Een goed daglichtontwerp zal het  ontwerp van een ruimte op een speciale manier versterken; emotie opwekken en de ruimte volledig omvormen tot een meer comfortabele en geruststellende ruimte.

 5. Daglicht helpt de energiekosten te drukken
Gezien het “24/7 karakter” van zorginstellingen zijn energie- en milieuprestaties ook een belangrijke factor. Gelukkig is daglicht een vrij beschikbare natuurlijke hulpbron en door hiervan op de juiste manier gebruik te maken kunnen aanzienlijke energiebesparingen worden gerealiseerd. Ruimtes die zijn uitgerust met daglichtbuizen kunnen het energieverbruik voor elektrische verlichting met 20% tot 60% verminderen.
Overweeg bij uw volgende zorgproject, of het nu gaat om een modernisering van een bestaand pand of een volledig nieuw ontwerp, daglicht te gebruiken als primaire bron voor de verlichting van het interieur. De voordelen gaan veel verder dan alleen maar energie-efficiëntie: daglicht van hoge kwaliteit beïnvloedt vrijwel elk aspect van een zorginstelling op een positieve manier. Effectief gebruik van daglicht in zorginstellingen zal resulteren in een instelling die de gezondheid en het welzijn van patiënten en personeel maximaliseert.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.