Daglicht in de retail biedt voordelen voor retailers en verhuurders

Ontwikkelen van energiezuinige winkels
We staan bij winkels nog maar aan het begin van de opgave om te verduurzamen. Verdere verduurzaming naar een energieneutraal pand lijkt voor winkels een onmogelijke taak. Maar voor een ondernemer met visie, die naar de toekomst kijkt en een duurzame exploitatie wil realiseren, kan dit juist ook een uitdagende en inspirerende stip op de horizon zijn.

68% van de energieposten van een winkelpand komt voor rekening van de verlichting, en 9% voor koeling van het pand. 

( Bron: www.lente-akkoord.nl )

Verlichting is bij winkels de belangrijkste post in het energieverbruik. Hierdoor heeft verlichting ook het grootste besparingspotentieel. De ontwikkelaar kan de architect van het winkelcomplex of winkelpand maatregelen meegeven waarmee de huurder het energieverbruik voor verlichting omlaag kan brengen. Denk hierbij aan:

 • het gebruik van daglicht in het dak van hoge winkels zoals bouwmarkten. In industriehallen is dit een veel voorkomende maatregel, die dus ook in dit type winkelpanden goed toepasbaar is.

 • het gebruik van het daglicht via de gevels. Zorg bij de indeling van de winkels dat er voldoende daglicht naar binnen kan vallen. Een aandachtspunt hierbij is het risico op overmatige opwarming als gevolg van de zonbelasting.

• het aanbrengen van aanwezigheidsdetectie in ruimten die weinig gebruikt worden zoals magazijnen.

Met bovenstaande maatregelen wordt kunstverlichting zoveel mogelijk beperkt. Maar er zal altijd nog behoefte zijn aan kunstlicht. Het energieverbruik hiervan kan beperkt worden door een zo laag mogelijk geïnstalleerd vermogen voor verlichting te combineren met een slimme (daglichtafhankelijke) regeling.

Productiviteit en veiligheid winkelpersoneel
De positieve effecten van licht gelden met name voor daglicht. Door de draaiing van de aarde verandert daglicht voortdurend in intensiteit, richting en kleur, wat stimulerend werkt voor het bioritme. Daarnaast bevat daglicht veel verschillende soorten straling, waarvan sommige belangrijk zijn voor het aanmaken van vitamines. Ook het contact met de buitenwereld is bij daglicht een belangrijk voordeel.

Veel studies hebben het verband tussen daglichtsystemen, psychisch welzijn en de productiviteit van mensen onderzocht. Uit deze studies zijn relevante inzichten naar voren gekomen. Op werkplekken blijken mensen tot 18 procent  (bron: https://www.arboportaal.nl)  productiever te zijn door de blootstelling aan daglicht.

Omzet verhogend
Internationaal onderzoek toont daarbij aan dat daglichttoetreding in winkels een positief effect heeft op de verkoop. Een gemiddelde winkel kan 40% meer omzetten (Bron: Heschong Mahone Groupe) door simpelweg daglicht toe te passen in de winkel.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.