Hoe effectief werken zolderventilatoren op zonne-energie?

Als u het juiste type en aantal Solar Star zolderventilatoren in uw pand toepast, kunnen ze een enorm verschil maken in het verlagen van de temperatuur.

Wilt u de temperatuur in uw woning of bedrijfspand het hele jaar door comfortabel houden en tegelijkertijd de zolder en het dak beschermen tegen diverse risico’s? Dan is de Solar Star wellicht precies wat u zoekt.

Als het hoogzomer is kan de zon uren en dagen achter elkaar op het dak van een woning branden. Metingen tonen aan dat bij dergelijke specifieke weersomstandigheden de temperatuur van sommige dakbedekkingen kan oplopen tot wel 70°C. Die warmte gaat uiteindelijk ook naar de binnenkant van de dakconstructie, waar vandaan de temperatuur van de zolder heel snel kan oplopen.

Maar de zomer is niet het enige seizoen waarin de zolder aan risico’s blootgesteld wordt. Als in de winter de ramen veel dicht zijn, kan er een tekort aan ventilatie ontstaan, die nodig is om vocht af te voeren. Dit vocht komt in de woning door onder meer douchen, wassen en koken. De vochtige lucht die nergens heen kan, kan zich dan ophopen op zolder, waar het meerdere risico’s met zich meebrengt.

Daarnaast zijn er altijd goede redenen om extra aandacht te besteden aan uw zolder en de nadelige invloeden waaronder deze ruimte gebukt gaat, ongeacht het jaargetijde.

Hoe belangrijk is het ventileren van uw zolder?

Een hoge temperatuur op zolder is niet alleen maar onprettig voor degene die zich er bevindt. Als de temperaturen maar hoog genoeg oplopen, zal ook in andere ruimtes in de woning de temperatuur hoger worden. Bij gebruik van airconditioning zal dit systeem dus onnodig hard moeten werken en veel energie moeten verbruiken, wat ongunstig is voor de portemonnee.

Naast deze extra kosten is er ook het risico dat de opgesloten warmte en vocht echt schade toebrengt aan uw woning, door schimmelgroei te veroorzaken. In extreme gevallen is er zelfs gevaar voor verrotting van constructieve elementen van de dakopbouw.

Een ander mogelijk gevolg van te hoge temperaturen op zolder: sommige soorten dakbedekking zoals dakshingles zijn aan de buitenzijde wel bestand tegen grote hitte, maar als het aan de onderzijde te heet wordt, kan de dakbedekking bezwijken en zijn functie verliezen.

Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing voor warmte- en vochtproblemen op en onder het dak.

Naast geldbesparing en een comfortabeler huis, kan een zolderventilator zoals de Solar Star uw dak ook beschermen.

Ontworpen met als doel om zowel warmte als vocht te verminderen, werkt een op het dak geïnstalleerde Solar Star volgens een eenvoudig principe. De ventilator trekt de warme lucht naar buiten en zuigt koelere buitenlucht aan via bestaande ventilatie openingen. Deze uitwisseling van warme, vochtige lucht voor frisse, koelere lucht verlicht de druk op de airconditioning, waarmee u geld bespaart.

In het verleden werden zolderventilatoren altijd bedraad aangelegd, dus aangedreven door elektriciteit. Veel huiseigenaren zagen dat het voordeel van de zolderventilator teniet gedaan werd door de kosten voor het installeren en gebruiken van de zolderventilator.

Gelukkig is dat met de Solatube zolderventilator op zonne-energie geen probleem meer. Deze werkt niet op het elektriciteitsnet, maar op gratis zonlicht.

Zelfs als de zolder niet meer te warm of vochtig is, heeft de Solar Star geen handmatige bediening of onderhoud nodig. Vanwege de fluisterstille werking merkt u waarschijnlijk niet eens dat hij draait!

Om te beginnen is de Solar Star ontworpen en gefabriceerd om alle weersinvloeden te weerstaan: van wind en regen tot sneeuw en hagel. De energiebron (een reeks kleine zonnecellen) bevindt zich direct op de buitenkap van de ventilator. De kap is gemaakt van duurzaam composiet en beschermt op zo de meer kwetsbare onderdelen, waardoor het hele jaar door krachtige ventilatie kan worden gegarandeerd. De borstel-loze motor en de lichtgewicht ventilatorbladen werken samen om het geluid wanneer het systeem aan staat, tot een fluisterstil resultaat te beperken.

Het Solar Star system kan nog effectiever gemaakt worden door uit te breiden met diverse opties. Eén ervan is een thermische schakelaar, welke de ventilator automatisch activeert wanneer de zolder een bepaald niveau bereikt.

En al net zo’n handige optie voor als je woning in een schaduwrijk gebied staat en er wellicht te weinig zonne-energie opgewekt kan worden: het optionele aanvullende zonnepaneel. Een ingenieuze uitbreiding van het systeem om een tekort aan zonlicht te compenseren: dit aanvullende zonnepaneel kan op een zonniger locatie op het dak geïnstalleerd worden om een goede continue werking te garanderen.

Het is wat ironisch: problemen die veroorzaakt worden door de zon –variërend van ongemak tot grote schade- kunnen nu dus worden opgelost met de Solatube zolderventilator, de op zonne-energie aangedreven Solar Star die afhankelijk is van de zon!

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.