Daglicht varkensstal

Per 1 januari 2025 worden de eisen voor het Beter Leven Keurmerk voor varkens aangescherpt

De aanvullende eisen die op stapel staan, zullen ook stalaanpassingen vergen en daarmee investeringen. Zo wordt voor veel bedrijven een verdere toename van daglicht in de stallen verplicht. De eis is dat het daglicht-doorlatend oppervlak in muren en daken minimaal 2 procent is van het vloeroppervlak is. Daglicht vroegtijdig meenemen in het stalontwerp kan bijdragen aan de beste lichtverdeling zonder mogelijke nadelen.
 

De daglichtbuizen van Techcomlight (merken: Powerdaylight, Solatube, Deplosun en Solarspot) bieden unieke mogelijkheden voor daglicht in de stal: dus ook in de varkensstal.

Techcomlight heeft al ruim 25 jaar ervaring met daglichtbuizen en in de agrarische markt.

 Niet wettelijk, wel vaak toegepast

Wet- en regelgeving stellen eisen aan gebruik van licht bij varkens. Alleen in sommige concepten is daglicht verplicht:

·        De Wet Dieren (Besluit en Regeling ‘houders van dieren’) eist een lichtintensiteit van minimaal 40 lux; verticaal op dierhoogte gemeten gedurende 8 uur per dag. Zowel kunstlicht als daglicht zijn toegestaan.

·        In de IKB’s geldt dezelfde norm en is daglicht niet verplicht. Vanaf 1 januari 2024 moet kunstverlichting met een tijdschakelaar worden geregeld en 8 uur aaneengesloten branden, ter ondersteuning van het dag- en nachtritme.

·        Beter Leven (BL) 1 ster eist een duidelijk dag- en nachtritme van 8 uur aaneengesloten donker en minimaal 8 uur licht. Dat mag met dag- of kunstlicht. Bij nieuwbouw en voor alle stallen vanaf 2025 is daglicht verplicht als percentage van de vloeroppervlakte. Via de zijwand is dat 2%, via het dak 1% en via daglichtbuizen 0,5%.

·        De Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) beloont daglicht voor de aspecten welzijn en energie. Daarbij telt niet alleen de oppervlakte en plaats (dak of gevel), maar ook de lichtdoorlatendheid van het materiaal. Licht via het dak wordt beter beloond omdat de verspreiding egaler is. De hoogste waardering krijgen om die reden daglichtkokers.

Wilt u…

·        veel natuurlijk daglicht met een goede spreiding bij uw dieren;

·        voldoen aan de strengere welzijnseisen zoals BLK 2025 of Maatlat Duurzame Veehouderij;

·        energiekosten van verwarming en verlichting besparen;

·        hittestress bij uw dieren voorkomen;

·        géén hoge verwarmingskosten door warmteverlies;

·        toch daglicht via het dak in de stal ondanks een verlaagd plafond;

·        door kleine aanpassingen in het dak veel natuurlijk daglicht in de stal;

·        toch daglichttoetreding via het dak ondanks ruimtegebrek door zonnepanelen en/of een centraal afzuigkanaal op het dak?

Met onze kennis en jarenlange ervaring zorgen wij dat op elke gewenste plek in de stal daglicht is!

Lees hier meer in onze presentatie

 

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.